Popularni postovi

Nana-metvica


Nana ili metvica je veoma ljekovita biljka,ima je oko 250 vrsta.Nama su znane ove iz naše okoline koje koristimo i mirišu na mentu,kao što su  na primjer divlja nana (mentha spicata – spermint), i njenu podvrstu ljutu mentu, pitoma nana (mentha piperita – pepermint), barska nana (mentha aquatica), poljačak (mentha pulegium), jabukova menta (mentha suaveolens), konjski bosiljak (mentha longofolia), poljska nana (mentha arvensis) itd.
Nana ili menta pomaže kod sljedećih tegoba:
-suzbija upale i infekcije
-sprječava bolesti desni i loš zadah
-potpomaže mršavljenju
-ublažava stres i nesanicu
-pomaže kod astme i alergije
-jača imunitet
-pomaže kod probavnih tegoba


i tako dalje ,pomažu znači za još mnogo toga.Meni lično pomaže kod bolova u želucu.


tags:nana,metvica,ljekovita biljka,lijek,želudac,

Vitamin C-nedostatak



Vitamin C :Najbogatiji izvori vitamina C su šipak, južno (citrus) voće, višnja, crni ribizla, lisnato povrće, kupus, krompir, paprika i zeleno povrće (gde ima najviše hlorofila u spoljnim listovima). Ima ga u sjemenu u fazi klijanja. U mlijeku i životinjskim tkivima se nalazi malo vitamina C.
Hipervitaminoza
Vitamin C, ili askorbinska kiselina, je u najvećem broju slučajeva netoksična. U organizmu se zadržavaju samo male količine, dok se preterane količine brzo izlučuju urinom. Ipak, veće količine mogu izazvati neke popratne pojave, iako ne ozbiljne. Prvi i najčešći znak da je tijelo zasićeno askorbinskom kiselinom jeste proliv. Ostale popratne pojave čine mučnina, dizurija (peckanje kod mokrenja) i osetljivost kože na dodir. Hemoliza (raspadanje crvenih krvnih zrnaca) najozbiljnija je posledica previsoke koncentracija vitamina C u krvi, ali je ova pojava izuzetno rijetka i pojavljuje se tek kod unosa vrlo visokih količina vitamina C.

Hipovitaminoza
U uslovima normalne ishrane ne dolazi do deficita C vitamina jer čovjek iz voća i povrća zadovoljava 90 % potreba, mlijeka i mliječnih proizvoda 5 %, jaja, ribe i mesa 1 % potreba.
U nepovoljnim životnim uslovima može da nastane deficit usled dugotrajnog neunošenja sv
ježeg voća i povrća (tri meseca). Nedostatak vitamina C u organizmu nastaje nakon dugih zimskih mjeseci.
Hipovitaminoza je delimičan nedostatak vitamina C koji se manifestuje gubitkom apetita, umorom, nervozom, bolovima u mišićima i zglobovima, gubitkom telesne težine, suvom kožom i čestim prehladama.
Avitaminoza - skorbut - potpuni nedostatak vitamina C. Svi pomenuti simptomi hipovitaminoze su još izraženiji uz fragilnost (lomljivi) krvnih sudova i kapilarno krvarenje (petehije). Ako se deficit ne liječi dolazi do izraženih krvarenja po koži, mišićima, desnima i unutrašnjim organima što može da dovede do iznenadne smrti.

Zapažamo anemiju koja je kod hipovitaminoze mikro- i makrocitna. Anemija nastaje zbog toga što je vitamin C neophodan za sintezu hemoglobina, za pravilno sazr
ijevanje eritrocita, za metabolizam folne kiseline, kobalta i gvožđa i kao odraz opšte pothranjenosti.
Deficit se la
hko otklanja davanjem 25 mg vitamina C deci (u mleko) četiri puta dnevno, jednu do dve nedelje, a odraslima se daju deset puta veće doze.
Mnoge vrste životinja mogu sintetisati askorbinsku kiselinu jer imaju enzim koji može da konvertuje glukozu ili galaktozu u L-askorbinsku kiselinu. Čovjek ne može da sintetiše C vitamin i zbog toga ga mora unositi putem hrane.

tags:c vitamin,anemija,avitaminoza,hipovitaminoza,vitamina C,


Srijemuš


Srijemuš je divlji luk koji je zdrav i Još ga zovu i medvjeđi luk.

Srijemuš jača krv,čisti organizam, i daje snagu,pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba.

Posebno je dobar kod anemije,malokrvnosti.najboji je u kombinaciji sa zelenim listovima koji u njegovo vrijeme rastu kao što su maslačak,kopriva,vodopija i dr.
Samo treba biti obazriv i ne pretjerivati sa ovom hranom.


tags:srijemuš,čisti krv,

Jetra upaljena


Upala jetre se može ublažiti korištenjem maslinovog ulja zajedno sa kapima limunova svježeg soka.
Uz ovo je dobro piti čaj od maslačkovog korijena kao i rizoma pirike-pirevine,te korijena čička,zečjeg trna te zeleni čaj svako jutro, itd.Uz ovo je dobra tinktura od rosopasa samo se ona pije po receptu ili po savjetu stručnjaka jer je u većim količinama otrovna.Med od kestena je kao stvoren za jetru.Čajevi od sjveže kunice i žare su također dobri za jetru.Uz sve navedeno je najbolje se pridržavati dijetalne ishrane za jetru i žuč.

tags:jetra,žuč,upala jetre,čaj,med,

Trrigliceridi i holesterol


Holesterol i trigliceridi:Visoka razina triglicerida ukazuje na neki zdravstveni problem.Oboje su životinjskog porijekla,dok u biljkama to nema.Ja ,na primjer,nemam uvijek povišen holesterol ,dok su trigliceridi duplo veći od normale.
To sam primijetila još u nekoliko osoba koje poznajem,i čije sam nalaze gledala. Trigliceride sam vidila i 4 puta povećane,i opet ta osoba je ista .Šta je jela?Pravi kolače svaki drugi dan,pravi masnu hranu,osoba nije debela a ima i holesterol i trigliceride.

Znači hrani se masnoćama životinjskog porijekla. Prije godinu dana skinula sam trigliceride sa 3,5 na 2,1(gornja granica 2,3) za 15 dana ocatom/sirćetom od divljih jabuka,u kojem su bile neke ljekovite trave,a od kojih je jedna korijen žare/koprive.Pravila sam dva puta dnevno kao sok,razblažim jednu kašiku sirćeta sa čašom vode ili pola čaše.Ali ne bi trebalo da je puno sirćeta,kažu razrjeđuje krv. Ako ne podnosite domaće  sirće/ocat,ima tu i drugih prirodnih lijekova.Razno sjeme tu je djelotvorno,kao što su sjeme tikve,susama,lana,suncokreta itd.Samelje se na sitno i kašičica se ubaci u jednu čašu jogurta da prenoći,sutra ujutro popije se na česrce.

tags:holesterol,trigliceridi,sirće,