Popularni postovi

Mehlem za sve


Mehlem ili melem za sve:Sve zavisi od  bolesti, mast koja je korisna i koristi se: mažite se, stavljajte obloge, utrljavajte.Može da se koristi za unutrašnju upotrebu: pola kašičice tri puta dnevno prije jela. Mast je  bezopasna.

- 1 kuhano žumance
- 400 ml biljnog ulja ( kantarionovo je dobro)
- komadić pčelinjeg voska – oko 60 gr


Mehlem je dobar za mnogo toga kao što su sinusi gdje se ugrije nekoliko kapi i stavi u nos,za ženske bolesti,bronihitis,gnojnu anginu itd.

Kako se pravi?
Jaje treba prvo skuhati i koristi se samo žumance koje se malo izgnječi. U emajliranu šerpicu nasuti ulje. Komadić voska pustite u ulje. Staviti na laganu vatru i čekati dok se vosak istopi. Kad se bude čulo „pucketanje“ , uzmite žumance i prstima bacajte u ulje sa voskom, mrvicu po mrvicu. Ulje će početi da se pjeni, pa budite spremni da brzo uklonite šerpicu sa vatre. Kada se ulje „smiri“, ponovo ga vratiti na šporet. Nastavite bacati žumance do kraja, stalno mješajući kašikom. Smjesa će promjeniti boju i postati tamno braon. Skloniti sa šporeta i ostaviti na 15-20 minuta. Procjediti kroz najlon (čarapu), gazu ili cjediljku sa sitnim sitom. Ostatke (mrvice žumanceta) baciti. Kada se mast ohladi, staviti je u staklenu teglu i zatvoriti poklopcem. Mast se čuva u frižideru do 10 mjeseci u slučaju da se prije ne potroši.Ovaj mehlem vam sigurno može biti od pomoći.

tags:mehlem,bolesti,recept,ulje,vosak,