Popularni postovi

L-carnitin(karnitin)

L-karnitin:Ljudski organizam u  normalnim uvjetima proizvodi dovoljne količine L-karnitina, ali u nekim uvjetima tijelo ga ne može proizvesti dovoljno pa ga treba unositi izvana.
L-karnitin se proizvodi u jetri i bubrezima pa se transportira u tkiva koja koriste masne kiseline kao izvor energije, a to su prvenstveno srčani mišić i skeletni mišići (mišići sustava za kretanje). Za proizvodnju L-karnitina, osim aminokiselina lizina i metionina, potrebni su i vitamin C, vitamin B6, niacin i željezo. Ukoliko manjaka jedan od ovih sastojaka razina L-karnitina može biti niska.


L-karnitin je derivat tj. proizvod koji nastaje iz aminokiselina lizina i metionina. Naziv je dobio zahvaljujući činjenici da je prvi put (1905.) otkriven u mesu. Činilo se da djeluje kao vitamin u tijelu kukca brašnara pa je dobio naziv i vitamin B T. Kada se okrilo da ga ima i u ljudskom organizmu taj je naziv odbačen.
L-carnitin je znači važan za naš organizam ,kako god ako nam nedostaje moramo prisegnuti za lijek iz apoteke pod uslovom da je na prirodnoj bazi.

tags:l-carnitin,jetra,bubrezi,aminokiselina,

Nema komentara:

Objavi komentar